14 Ağustos 2008 Perşembe

Sobe-Aşk Hikayesi (Selvi Boylum Al Yazmalım)

Sevgili Çınar beni en etkilendiğim üç aşk romanını yazmam için sobelemişti bir süre önce.Düşündüm taşındım hatta düşünmeklede kalmadım(zira bir sonuca ulaşamadım) kütüphaneyi alt üst ettim ve belkide hiç farkında olmadığım bir gerçekle ilk kez karşı karşıya geldim ki ben aşk romanı okumamışım.

Yani şimdi düşünüyorum galiba pekde ilgimi çekmemiş.Ancak ben bu sobeye beni en çok etkileyen bir aşk filmiyle cevap vermek istedim

"Selvi Boylum Al Yazmalım"



Konusunu aslında herkes bilir.Belki aranızda benim gibi en az 20-25 kez seyredip replikleri bile ezberleyenler vardır ama olsun.

Asya (Türkan Şoray) oturduğu köyün yakınlarında yapılmakta olan bir baraj inşaatında çalışan İlyas' a (Kadir İnanır) aşık olur ve kaçarak evlenir.Başlangıçta herşey iyidir, hoştur ,tozpembedir.



Ama olmaz bir gün kucağında bebeğiyle Asya'yı terkedip gider İlyas.Asya çaresiz ne yapacağını bilemez ve düşer yollara.Yolda Cimşit'le(Ahmet Mekin) karşılaşır ve bir süre onun yanında misafir sonrada eşi olur.Yıllar yılları kovalar,Samet büyür Cemşiti baba bilir herşey yolundadır taki birgün Cemşit yakında kaza geçiren bir kamyon şoförünü eve getirene dek.

O kamyon şoförü İlyastır ve hala Asyaya aşıktır.

Bundan sonrası Asyaya kalır.Ya duygularıyla hareket edip yıllar evvel aşık olduğu kalbinin derinliklerinde hala unutmadığı adamla yoluna devam edecektir ya da sevgisini emek emek işleyen, güven veren, zor günlerinde kendisine destek olup yanında olan ve Asyanında sevgisini kazanan Cimşit olacaktır tercihi.

Zavallı Asya ne yapacağını bilemezken Samet doğru yolu gösterir ona tüm saflığıyla.
Ve film şu cümle biter " Sevgi neydi? Sevgi emekti.."



Türkan Şoray tüm güzelliği,Kadir İnanır en yakışıklı,Ahmet Mekinin en olgun haliyle filmdeydi.Ve müziği elbette.Bilemiyorum belki tüm güzelliklerin bir arada olması belkide sonunda gerçekten sevginin kazanması,Asyanın sevgiyi seçmesi beni bu derece etkilemiştir.

Ama düşündüm beni en çok etkileyen aşk hikayesinin sadece bu olduğuna karar verdim.


Bu filmden ve Türkan Şoray dan bahsetmişken sevgili sultanın nasıl Türk sinemasına girdiğini biliyormusunuz bilmem ama ben okuduğumda çok şaşırmıştım.


Türkan Şoray filmlere ve sinemaya çok aşıktır.15 yaşındadır.Aynı sokakta oturduğuEmel Yıldız'la(Emel abla) bir gün onunda oynadığı bir filmin ( Köyde bir kız sevdim-1960) setine gider.Filmin yönetmeni Türker İnanoğlu sette Türkan Şorayı görür ve çok etkilenir.Hatta çekilen tüm karelerin tekrar çekilmesinide göze alarak Emel Yıldızın rolünü ona teklif eder.Türkan Şoray aslında pekde arkadaşlığa yakışmayan bu teklifi hiç düşünmeden kabul eder ve film baştan çekilir.


O gün Türkan sultanın rolünü çaldığı Emel ablaysa bugün Panter Emel olarak yinede ünlenmiş bir şahsiyettir.




5 yorum:

cinar dedi ki...

Bak şimdi :) Hadi kitap yok yazında, bari film sayısını 3 yapsaydın be şekercim :)
Neyse hadi kabul böyle de :) Gideyim geleyim de bir, diğerlerine de yorum yazacağım en kısa zamanda. öptüm sevdim :)

Tabiat Ana dedi ki...

çınarım,
en çok bu film etkilemişti beni şimdi olsa valla işi gücü bırakır izlerim yine:)
madem üçe tamamlamak gerekiyor o zaman
düzeltme yapalım postta:)

çilek dedi ki...

heyoo:) hemen ilgimi çeken bri yazı buldum ve balıklama atladım tabi ki, üstelik sultanımın fotoğrafları eşliğinde, ne güzel. selvi boylum al yazmalım filmini ben d eçok seviyorum; kadir- türkan filmleri içinde en sevdikleirm arasında. ama ondan evvel dila hanım, sonrasında bodrum hakimi... allahım allahım...

sevgil tabiat ana, blogunda beni karşılayan hoş müzik için de çok teşekkürler, henüz çok inceleme fırsatım olmadı ama blogunda doris day- rock hudson ikilisi de var mıdır acaba ?

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili çilek,
hoşgeldin:)))
kadir inanır -türkan şoray filmleri... herbirinin yeri ayrı...
sevgili çilek ben bloğumda yeni izlediğim filmler dışında pek film yazmıyorum aslında .Bu yazı bir sobe için yazılmıştı.O nedenle Doris day-Rock Hudson ikilisi malesef yok:( Ama onlardan bahsedince ilk aklıma gelen "pillow talks"(böylemiydi adı tam hatırlayamadım ama) ve sevgili Dorıs dayın muhteşem güzellikteki sesi oldu.Rock hudsonu herkes gibi bende çok beğenirim (allah rahmet eylesin diyelimde;) )
o nedenle onlar hakkında bir bilgi yok malesef:)
sevgilerimle..

serpil dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.