27 Mayıs 2009 Çarşamba

Reader (Okuyucu)

2008 yapımı olan film 2.dünya savaşı sonrasında Almanya'da başlıyor.



16 yaşındaki Michael(Ralph Fiennes) birgün okul dönüşü trende rahatsızlanır.Yolda iner ve bir apartman girişinde fenalaşırken bir kadın(Hanna) kendisine yardım eder ve onu evine dek götürür.Uzun zaman hasta yatanMicheal iyileştiğinde bir teşekkür ziyareti gerçekleştirir ve Hanna'ya(Kate Winslet) aşık olur.Bir süre yasak bir ilişkileri olur.Bu ilişki sırasında en çok keyif aldıkları şeylerden biri de Michael'ın Hanna'ya kitap okuduğu zamanlardır.


Ancak birgün Hanna habersizce Michael'i terkeder.

Aradan yıllar geçer ve hukuk fakültesine giden Michael bir ders nedeniyle katıldığı ve SS subaylarının yargılandığı bir mahkemede, sanık olarak Hanna ile yine karşılaşır.......

Film genel olarak bakıldığında gerçekten güzeldi.Başlangıçta bazen gereksiz çıplaklıklar olduğunu düşünsemde oyuncuların , özellikle Kate Winslet'in oyunculuğu gerçekten ödül almayı hakedecek kadar güzeldi(elbette bence).

Filmde eğer görmek isterseniz evet yaşlı kadın genç erkek ilişkisi var ama bence ondan çok daha fazla vurgulanmış ve çok daha fazla sarsan insana dair duygular var.

Mesela Michael'in Hanna'nın sırrına ortak oluşunu kabullenemiyorsunuz.İçinizden itiraz etmek geliyor.Ya da önlerine bu sizin göreviniz diye sunulmuş şeyleri sırf görev diye yaptıklarını itiraf eden SS askerlerine karşı inanılmaz bir rahatsızlık duyuyor ve kinleniyorsunuz.

Michael'ın Hanna'ya yaptığı jest inanılmaz hoşunuza gidiyor.....bunun gibi bir sürü detay, ama detay olmayan şey.Tüm bunların yanında bu garip ilişki bir detay olarak kalıyor.



Ralph Fiennes; Schindler'in Listesi-İngiliz hasta -Uğultulu Tepeler-Tatlı&Sert-Kızıl Ejder gibi filmlerinden,

Kate Winslet; Titanik'ten yakınen tanıyoruz :)


Fargman için tık











3 yorum:

ABİ dedi ki...

iyi bir filmdi...

cinar dedi ki...

ya evet merak ediyorum ben de bu filmi. iki oyuncuyu da severim zaten. ama son zamanlarda ne zaman film seyretmek icin koltuga yayilsak uykum geliveriyor ya. iste o zaman cok sinir oluyorum kendime ama goz kapaklarima da engel olamiyorum :(

malikocas dedi ki...

filmi bir çok açıdan değerlendirebiliriz fakat en önemlisi kişisel haklarımız ve tercihlerimiz konusunda hukuksal bir ders niteliği de taşıyor bu düşündürücü ayrıntıyı çok beğenmiştim.