1 Mayıs 2008 Perşembe

Sobe-Hayatımı Etkileyen 3 Kadın

Sevgili Çınar,
beni hayatımı etkileyen ve hiçbir kan bağımın bulunmadığı 3 kadın hakkında bir yazı yazmam için sobeledi.Zevkle cevap veriyorum....



1)İlkokul öğretmenim sevgili DİLBER SATIR
İlkokula başladığım ilk gün annemin ellerinden öylece tutmuş sağ yanına kendimi yaslayabildiğim kadar yaslamış bırakmamk için gözlerimden yaşlar süzülürken yavaşca yanıma geldi ve "ağlama B....cığım bundan sonra senin okuldaki annen benim ne sıkıntın ne derdin olursa beraber çözeceğiz" dedi ve bu sözünüde yıllarca tuttu.Sadece bana karşı değil sınıfımızdan olan/ olmayan her çocuğa gösterdiği sabır ,anlayış,dikkat,sevgi ve ilgi ,bende ona karşı inanılmaz bir saygı ve sevgi oluşmasını sağlamıştır.Öğretirken eğlendirmeyi,sorumluluk vermeyi ve güven duymayı öğretti bir çoğumuza.Okul bittikten sonrada o emekli olana dek yıllarca yanına gittim geldim.Öğrencilerine yardımcı oldum.Onun hayatımdaki yeri bambaşkadır.Öğrettiği herşey için binlerce kez teşekkürler...



2)Hayranıyım hayranıyım hayranıyım Zuhal OLCAY

Geçenlerde okuduğum bir röportajında"bana hayran olanlar aslında neler feda ettiğimi bilemezler" diyordu.Doğrudur bir sanatçının yaşamının kolay olduğunu düşünmüyorum.

Ben onun sesindeki ve gözlerindeki hüzne,kuvvetli duruşuna,işine harcadığı emeğe,yaptığı işlere, herşeye karışmayan tavrına ve galiba birazda etrafındaki bu koruyucu kalkana "soğukluğuna"hayranım.(Aslında bu özellikleriyle Candan Erçetinde buraya yakışabilirmiş gibi geldi birden ama bu hakkımı Zuhal Olcay için kullanmakta kararlıyım.)



3)Bu şıkkı uzun uzun düşündüm aslında.Bilim kadınları,siyasetçiler,tiyatro oyuncuları,yazarlar,kimler kimler geçti aklımdan ama bu hakkımı eşimin rahmetli anannesi Nazik Okşar için kullanmaya karar verdim.Kendisiyle hiç tanışma fırsatımız olmadı aslında Nazik ananne biz eşimle yeni yeni çıkmaya başladığımız zamanlarda malesef çok kötü bir hastalık sebebiyle son günlerini yaşamaktaydı.Bugün hala tek pişmanlığım gidip onunla tanışmamış olmak.Keşke...keşke ama artık çok geç.

Evet hayatımı etkileyen kadınlar listesinde oda var.Çünkü eşimi o büyütmüş.Sekiz çocuktan sonra(ki herbirinin arasında sadece 2-3 yaş var) kendini torun bakmaya adamış.Eşimi ve kuzenini beraber büyütmüş.Bugün onlara baktığımda (her ikisinede yani) nasıl bir özenle ,bütün incelikleri işleyerek büyütttüğünü görüyorum.Okumuş bir kadın değil ananne ama tüm insani değerlere sahip.Yalan söylemeyen,tüm hayatı boyunca tek bir kötü söz etmeyen hatta sesini dahi asla yükseltmeyen,misafirperver,insanları seven bir insan.Ve sahip olduğu tüm bu özellikleriyle bütün aileyi bir arada sıkı sıkı tutmuş,yetiştirdiği herkese kendi doğrularınıince ince nakşetmiş.Ve nede iyi yapmış...

Benim hayatımı etkilediğine karar verdiğim 3 kadın böyle sıralanıyor işte.Şimdi bakalım bu konuda eğer daha önce sobelenmedilerse sevgili Kozamı,deneyimleri ve o güzel yazılarını bizimle paylaşan Yaşamın Kıyısındayı,ve cevaplarını merakla beklediğim çok ama çok sevgili İncegülümü (daha yeni bir sobeden çıktın biliyorum ama merak ediyorum) ve güzel yazılarına bayıldığım Yıldız Yağmurlarını sobelemek istiyorum

8 yorum:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Diğer iki hatun senin hayatının parçaları olduğundan tanımıyorum ama anlattığın kadarıyla seni etkilemeleri normal insanlar diyorum da, Zuhal Olcay (bir de Sezen Aksu ekleyeyim bunun yanına) hayranlığımızın da çakıştığını söylemeden geçemeyeceğim. Tam da bir iki ilaveyle senin söylediğin sebeplerden.:)

Kitap konusundaki benzerlikler, kapağında resim olmayanları almaya gayret etmen özellikle ve kağıt kırpık ne olursa okuman ve diğerleri... Ne diyeyim. Şaşırmadımmmm... ve evet ben de çok sevindim.:)

Sobeni en kısa zamanda cevaplamak ümidiyle çok sevgili arkadaşım. Kocaman sevgiler ve öpücükler analı kızlı.:)

Adsız dedi ki...

gercekten okadar gusel anlatmıssın ki sanki yıllar boyu onunla yasamıssın gibi ...ben kucukken onun ellerinde buyumedim ama gercekten cok sey ogretti hepimize...onu ve dedemi cooook özlüyoruz çooook...==dilek===

cinar dedi ki...

Ne güzel yazmışsın yine Tabiatçım. Zuhal Olcay'ı kendi sobemde yazıp yazmamak arasında ben de çok düşündüm biliyor musun? :) Ama sonunda yazmadım. TV8 de bir programı var şimdi. Mevzuhaldi sanırım ismi. Orda biraz yapmacık gibi geldi ve hoşlaşmadım. Belki de o yüzden yazmadım, bilmiyorum işte..
Ananeyi görmene gerek yok, bu güzel düşüncelerini eminim hissediyor. Gerçekten bu şekilde düşünüyorum. Hissediyor ve gülümsüyor size :)
Sobeme verdiğin bu güzel cevaplar için teşekkür ediyor, çok da tombik olmayan yanaklarından kocaman öpüyorum :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Tabiat Ana,
öncelikle sobe için hatırlamana ve sobelerken kullandığın inceliğe teşekkür ederim.
Tabi ki ilk fırsatta zevkle yazacağım.
Yazını çok sevdim öğretmenini ve tanımadığın ananneyi öyle güzel anlatmışsın. Saygıyla eğilmek gerek.
Sevgiyle kal...

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili incegülüm,
merakla bekliyorum.Kabul etmene sevindim.
sevgiler sana bizden (analı kızlı;) )

Tabiat Ana dedi ki...

Diloyum biliyorum...
ne kadar özlediğinizi ve aslında yanınızda olmasına nasılda ihtiyaç duydunuzu.Ama bir yerlerden aslında hepinizi görbildiğine inanmak istiyorum.
Seviyorum seni....hemde çoook

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili çınarım,
umarım öyledir:)
Sobende beni hatırlamış olduğun için teşekkür ederim bide tabiiii sen istersinde yazmazmıyım canııımmm;)
öptük seni çok çok;)

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili yaşamın kıyısında her yazınızı olduğu gibi sobe yazınızı da merakla bekliyorum sevgilerimle..