6 Mart 2010 Cumartesi

Barselona (Sagrada Familia)

İstanbul'dan 3,5 saat süren yolculuktan sonra Barcelona havaalanına indik.Tur şirketinin aracı, bizi öncelikle bir şehir turu yaptırdı.Bu turda, şehrin genel olarak görülebilir tüm yerlerini görmek ve belkide kendince bir gezi planı hazırlamak oldukça mümkün.

Bu tur sırasında Sagrada Familia'yı görüp aradan çıkarmayı tercih ettik biz.Aslında belki içini de gezmeliydik ama Barcelona da gezmek isteyeceğiniz öyle çok yer var ve eğer zamanınız azsa bazen tercihler yapmak zorundada kalabilirsiniz.İnanılmaz kuyruk nedeniyle biz içeri girmemeyi tercih ettik.
Sagrada Familia şehrin en önemli sembolü.Gaudi tarafından yapımına başlanmış fakat Gaudi'nin ölümünden sonra yine onun tarzı örnek alınmaya çalışılarak inşaatına devam edilmiş ve hala da devam edilmekte olan bir kilise.Sagrada Familia halk arasında bitmeyen kilise olarak da biliniyor.Hayatı boyunca Gaudi tüm parasını bu kilise için harcamış.Şimdilerde ise yapımı için gereken tüm parayı neredeyse sadece ziyaretçilerinden elde ediyormuş.

Sagrada Familia 2 ana cepheden oluşuyor."Doğum cephesi" ve "Çile cephesi."
"Doğum cephesi" kilisenin en fazla tamamlanmış cephesi.İsa'nın çocukluğu ve Kutsal doğumla ilgili birçok figürü üzerinde taşıyor.Bir başka özelliğide umut,inanç ,uzun ömür gibi anlamları olduğuna inanılan çınar ağacınında yine bu cephede kullanılmış olması.

"Çile cephesi", Doğum cephesinin tam tersi yönünde.Bu cephede acılı ve ürkütücü tanımlamalar ve heykeller var. Yukarda kilisenin bitmiş halinin maketinin resmi var.Bu makete bakarsanız görünen 4 büyük kule dört incil yazarını , tamamlanması beklenen 12 diğer kulede havarileri temsil etmekteymiş.

Bu kulelerden biri asansörlü kule olarak geçiyor.Yanlış hatırlamıyorsam bu kule Doğum cephesi yönünde ve asansörle belli bir yüksekliğe kadar çıkabiliyorsunuz.

Biz Sagrada Familia'nın içine girmemeyi tercih ettik.Çünkü gerçekten inanılmaz!!! bir sıra vardı.Ama gezmek istediğiniz tüm yerleri gezebilecek kadar vaktiniz varsa mutlaka gezilmeli elbette .

Bu arada Sagrada Familia yakınlarında olduça dikkatli olmak gerekiyor.Aslında güvenlik açısından Madrid'le kıyaslandığında Barselona yunmuş yıkanmış bir şehir olmasına rağmen,Sagrada Familia etrafı yankesicilerle dolu.

2 yorum:

bilge dedi ki...

paylaşımınız çok güzeldi teşekkür ederim sevgi ve dostlukla..

billur dedi ki...

Sevgili Gizli Bahçe;

2009 Ekim ayları civarında İspanya'da idik ve hala blogumuzda (ayseninkitapkulubu.blogspot.com)seyahat notlarımızı yazmaya devam ediyoruz; tembellik kötü şey.

Tüm fobilerime rağmen ve o sıraya rağmen çıkmayı başardım tepeye ama biraz da ürktüm aslında.

Teleferik ile ilgili planımızı ise yorgunluk ve yanlış zamanlamadan ötürü de becerememiştik, çok şey kaçırmışız anlaşılan.

Sevgiler
Ayşenin Kitap Kulübünden
BİLLUR