12 Mart 2009 Perşembe

Büyü Dükkanı


Kitapcıda dolaşırken rastgeldiğim ismi dolayısıyla ilgimi çeken ancak incelemeye vaktim olmadığında bakmayı bir başka zamana bıraktığım bir kitapdı Büyü Dükkanı geçen ay bizim kütüphanede görünce aldım baktım inceledim ve okumaya karar verdim.İyikide okumuşum.
Psikodrama Doğa okula başladıktan sonra haberdar olduğum bir psikoterapi yöntemi idi.Hatta bizim kreşimizda haftasonları büyüklere psikodrama kursu veriliyor ancak kreş bize uzak olduğundan katılamıyordum.Bu nedenle daha da bir ilgimi çeken kitap oldukça faydalı.Hem olayları incelemek hem de duyguları tartmak açısından.
Ben kitabı çok beğendim ve kendimce birşeyler öğrendim ancak sanırım bu kitap öyle çok da okuyan kişi tarafından özetlenebilecek bir kitap değil dolayısıyla kitapla ilgili fikriniz olsun diye kitabın önsözünden şu parçayı yazmak isterim :
Bu kitapdaki öyküler bir psikoterapi yaklaşımı olan psikodramanın "büyü dükkanı"(magic shop) isimli tekniğinden esinlenilerek kurgulanmıştır...............................
Tekniğin kullanıldığı psikodrama oturumlarında ,Büyü dükkanı olarak tanımlanan bir sahne hazırlanır.Burası alışverişlerin takas yoluyla yapıldığı,fantazide varolanbir yerdir. Sahnede grubun yöneticisi ya da tecrübeli bir grup Ustaca yapılan pazarlığın sonunda müşterinin, büyü dükkanından alabileceği en iyi şeyi alarak çıkması beklenir.Ama bu her zaman müşterinin en fazla istediği şey olmayabilir.Oyundaki başarı sırrı, pazarlığın inceliklerinde gizlidir.üyesi dükkan sahibi olarak, gönüllü bir üye de müşteri olarak rol alır............................
Kitapda bu şekilde kurgulanmış 8 kısa hikaye var.Zevkle ve öğrenerek okunacak bir kitap olduğunu düşünüyorum.Tavsiye ederim..

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Kesinlikle okurken çok büyük keyif aldığım kitaplardan biridir. Herkesin okumasını bende tavsiye ediyorum. Kitabın içindeki 8 küçük psikodrama öyküsünün içine gireceğinize inanıyorum.
Sevgiler

cinar dedi ki...

vaaay, çok değişik geldi ya. hatta giderken yanıma almak istedim. daha hangi kitaplari götürecegimle ilgili bir liste bile hazırlamadım. valiz de kapağı açılmadan bekliyor hala :( son güne kalacak anlaşılan. çok öptüm.

zuzuların annesi dedi ki...

Ben de geçen hafta itibari ile başlattım ikizlerimi drama kursuna,ilk hafta için çok keyifli geçti,Tavsiye ettiğin kitapta verilen örnek benzeri hikayelere çocukların aktif katılımı sağlanıyor,böylece hayal dünyalarının gelişmesi,
sosyalleşmeleri ve özgüvenlerini daha da geliştirmeleri hedefleniyor...Ben de konu ile ilgili kitap arıyordum bu öneri ilaç gibi geldi,çok teşekkürler.

sufi dedi ki...

Üstelik döne döne okunması gereken bir kitap.Her neye sahip olunmak isteniyorsa ödenmesi gereken bir bedeli olduğunu insanın gözüne soka soka öğretiyor.Bence okunası ve düşünülesi bir kitap.İyi ki almışsın sevgilerimle dilek.

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili kitap kurdu,
gerçekten de herbir hikayede insan kendine duygularına ait çok şey buluyor bazen müşteriyle aynı tepkiyi verip bazen desatıcıyla aynı şeyi düşünüyor.Bu analiz şeklini anlamak ve belkide hayata geçirebilmek için oldukça öğretici...
sevgiler.

Tabiat Ana dedi ki...

çınarıııım ,
bugün ayın 13ü hazırla artııık yoksa sadece el çantasıyla çıkacaksın kuzucum:P
umarım badem de iyileşmiştir.O kadar saat gerçekten zor olur yoksa.Ohhh misler gibi fotograflar çekin okyanusta yüz :)(köpekbalığı falan vardır dikkat et kendine kıyıdan kıyıdan yüz :) )
gez gez gez eğlen umarım :)

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili banu,
drama kurslarının çocuklar için hem kendilerini geliştirme ve daha iyi ifade edebilme hemde sosyalleşme açısından çok iyi olacağını düşünüyorum bende. Hatta seneye Dodıkı göndermeyi düşündüğüm bir yer bile var Ankara da.(şimdilik biz evde canlandırma yaparak kapatıyoruz boşluğu ;) )
Kitap gerçekten güzel ancak çocuklardan çok büyüklere hitap eden bir kitap gibi.(çocuklar için konular biraz ağır olacaktır diye düşünüyorum)
sevgilerimle.

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili sufi,
öyle gerçektende gözümüze soka soka öğretiyor ya bazen de başka türlüsünü anlamıyoruz:)
Benim için bu kitapda, bazı şeyleri sadece hissederken bu kadar güzel dile dökülmüş olması çok hoşuma gitti.
Büyü dükkanındaki satıcının bazen diline dolanan sözler uzun süreler düşündürdü beni.
Doğru aslında dönüp dönüp okunmalı unutmamak adına.
sevgilerimle.

Primarima dedi ki...

Bana çekilişde hediye edilen kitapdır bu kitap.Okudum ve hızla bitirdim çok seveceksin:)

Unknown dedi ki...

merak ediyordum bu kitabı,alıp okuycam teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Bende okuyacaklar listeme yazdım.teşekkürler.sevgiler.

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili Prima,
evet hatırlıyorum.Kitap zaten oldukça hızlı merakla ve öğreterek gidiveriyor :)

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili dün bugün,
kesinlikle tavsiye ederim.Alınıp ara sıra tekrar tekrar okunacak bir kitap hatta

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili mehtap,
özellikle seninde çok beğeneceğini tahmin ediyorum.Mutlaka oku derim.