3 Haziran 2009 Çarşamba

Beyin

Bundan yaklaşık 10-12 sene evvel rahmetli anannemde zaman zaman unutkanlık,başdönmesi kendini kaybetme gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlamışdı.Durup dururken düşüyor bazen kimseleri tanıyamıyordu.Birkaç doktor yaşlılık ve tansiyon nedeniyle olduğunu söyleyip bazı ilaçlar vermişti.Zavallı kadıncağız tüm ilaçları kullanmasına rağmen bir türlü kendini toparlayamamıştı.Yine birgün odadan banyoya giderken yere düşüyor ve kendini kaybediyor dayım ve yengem tarafından hastaneye kaldırılıyordu.Tüm tetkikler yapıldıktan sonra doktor beyninde tümör olduğu ve eğer alınmazsa tümörün uyguladığı basıya en fazla 1 hafta daha dayanabileceğini ve sonrasında da onu kaybedeceğimizi söyledi.

Tek kurtuluş ameliyattı ve yaşı nedeniyle karar anneme ve dayıma bırakıldı.Annem ve dayım uzun uzun düşünüp bu tek şansı kullanmaya karar verdiler çünkü bir hafta boyunca onun hiçbirşey yapılmadan bitişini izleyemeceklerdi.

Anannem ameliyat edildi ve incelenmesi için beyninden çıkan irili ufaklı bir kavanoz dolusu ur elimize teslim edildi.Görüntü gerçekten çok ürkütücüydü.

Sonrasında anannem oldukça hızlı ve hiç kendisinden beklenmeyecek hızla kendini toparladı.Hızla ayaklandı,banyoya tuvalete kendi gidebilir oldu,namazını kılıyor,gelen giden herkesi tanıyor,yemeğini kendi yiyebiliyordu.Bayılmaları,unutkanlığı ve diğer tüm şeyler ortadan yokolmuştu.
Ancak tek sorun vardı.Anannem Türkçeyi unutmuştu.
Anannem küçük bir çocukken kafkaslardan Türkiyeye geliyor.Ana dili Çekezce ve Türkçeyi neredeyse 15-16 yaşlarında öğreniyor.
Doktoruna bu durumu soruyoruz verdiği cevap beynin ana dili ve sonrasında öğrenilen diğer dilleri farklı merkezlere kaydettiği ve ameliyat sırasında bu merkezin geçici bir süreliğine hasar görmüş olabileceği oluyor.Gerçektende anannem ameliyatı takip eden bir yıl içinde tekrar Türkçeyi hatırlıyor ve konuşmaya başlıyor.

Beyin enteresan bir organ.Depolama, algılama, farkına varmadan diğer organları uyarma hareketlendirme ve şu anda sayamayacağım bir sürü görevi yerine getiriyor.

Bunu yazmak şu haberi okuyunca aklıma geldi.

Bu aralar NTV Bilim dergisine sarmış durumdayım.Hiç okudunuz mu bilmiyorum ama öyle net ve anlaşılır yazıyorlar ki herkes için anlaşılır dilde.Bu derginin okuyucularına verdiği birde İnsan Beyni adında belgesel cdleri var.Her ay bir sonrakini merakla ve heyecanla beklediğim.Bu belgeselde insan beyninin mükemmelliğini anlatıyor.
Kesinlikle tavsiye ederim.
Sevgilerimle.


5 yorum:

cinar dedi ki...

ananeciğinin hikayesini şu Türkçe olayına kadar biliyormuşum bak. ne şaşırtıcı hakkaten de. Çerkezce konuştuğunda anlayabiliyor muydunuz peki? annenler falan biliyorlar mı Çerkezce?
haber de baya enterasanmış bu arada :)
benden de kocaman sevgiler :)

zuzuların annesi dedi ki...

Tabiatcım,çok ilginçmiş hikayen...
Kimbilir daha ne özellikleri varda bilmiyoruz veya kullanmıyoruz beynimizin...Dergi tavsiyen içinde sağol canım...İnceleyeceğim bende.

Çınar dedi ki...

Selam; gerçekten çok ilginç anneannenizin ameliyat sonrası,çerkezce konuşmaya başlaması ve türkçeyi bir süre unutması.

Açık kalp ameliyatlarından sonra da insanların huyları değişiyor bir süre. Dayım sakin bir insanken sinirli ve kaprisli biri olup çıkmıştı. Doktoruna söylemişti kuzenlerim" Bu ameliyattan sonra böyle değişiklikler oluyor geçecek" demişti doktor.


sevgiyle kalın...

ABİ dedi ki...

enteresan, şaşırtıcı ve ilginç gerçekten...
sevgiler.

Unknown dedi ki...

bunu bizim oraya geldiğinizde anlattığında da dehşete düşmüştüm şimdi okuyunca da...